Hidskes en van Echten - coll. G. Hidskes.jpg
1982  Jubileum Vioolgroep2.jpg
1937 Jamboree logboek voorblad.jpg
1929 2 maart Troeplokaal Oosterhoutstraat.jpg
© 2010-2024  Stichting Vrienden van Scoutinggroep De Zwervers  Assen                                                                                                                                                          webmaster: HLdG
Padvindsters in De Spil 1997.jpg

Vrienden van Scoutinggroep De Zwervers

GESCHIEDENIS

Op 8 maart 1969 schrijft Hopman Pim Swart in het leidinglogboek: "beide Zwerversgroepen hebben hedenmiddag het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Om ongeveer half drie "s-middags werden de goeie ouwe Mc. Clean en Paars (de kleuren van de groepsdassen) gestreken om nooit meer als vertegenwoordigers van de groepen te worden gehesen." Na toespraken van groepsleiders W. Ton en P. Rotterdam werd de nieuwe kleur, de Mc. Donalds gehesen. De zoveelste fusie is een feit.

Tot op dat moment waren er maar liefst vier padvindersorganisaties in Nederland. Eind van de zestiger jaren gaan de vier organisaties besprekingen aan om tot een fusie te komen en zo een slagvaardiger organisatie te vormen. Op 6 januari 1973 is het zover, de vier organisaties gaan op in één nieuwe vereniging. De padvinderij verdwijnt en de vereniging Scouting Nederland is een feit. Vanuit het kantoor in Amersfoort wordt er hard gewerkt om tot een afstemming van visies te komen. Het is niet eenvoudig om een vereniging met meer dan 100.000 jeugd en kaderleden te besturen. Vele hindernissen moeten worden genomen maar eind 1976 staat de nieuwe organisaties volledig op de rails. Er komt een nieuw uniform, het spelaanbod, het insignestelsel en de klasse- en ster-eisen worden herzien. Na een moeilijke start komt er in de tweede helft van de zeventiger jaren een stabilisatie. De terugloop van het ledental komt tot staan en gaat over in een geleidelijke groei.

De Jaren Tachtig

 

In november 1982 viert de "VIOOL" groep het zestig jarig bestaan. Vele oud leden komen 6 november naar "de Spil" om herinneringen op te halen. Het vijf en zeventig jarig bestaan van "de Zwervers" wordt gevierd met een groots feest in de Triantha hal. Vele vrijwilligers zijn dagenlang aan het werk de ijshal om te toveren in een compleet Scoutingkamp. Honderden pallets worden op de vloer gelegd. Tientallen berken en sparren, die uit de bossen moesten verdwijnen, worden door "Zwervers" gezaagd of gerooid en op de pallets bevestigd. Tenten, keukens, alles wat in een scoutingkamp thuis hoort is aanwezig. De leden voeren op het podium een groepsfeest op en de vele aanwezigen vermaken zich prima. Het 75 jarig jubileum is goed en wel achter de rug als fusie-besprekingen met de "VIOOL" groep worden gestart.

Helaas was de stabilisatie en latere groei in ledenaantallen bij Scouting aan de "VIOOL" groep voorbij gegaan. Meisjes verlieten nog steeds in grote getale Scouting. Van wat eens een bloeiende groep was met enige honderden leden en opkomsten op maandagavond, woensdagmiddag en avond, donderdagavond en zaterdagmiddag en avond was niet meer over gebleven dan een clubje met enkele tientallen leden. Op 4 februari 1987 wordt de akte

gepasseerd en gaat de "VIOOL" groep op in "de Zwervers". De kabouters gaan samen met de welpen en de padvindsters gaan op in de verkenners. Alleen de sherpa"s blijven voortgaan op hun oude stek in "de Spil". Het duurt niet lang of de padvindsters keren daar weer terug. Jongens en meisjes blijkt niet samen te gaan.

De kabouters worden ook al weer snel een aparte speltak maar blijven in het Asser bos.

De Rowans en Sherpa"s zijn fanatiek en ze laten tijdens het NPK zien dat "de Zwervers" hun partij meeblazen binnen Scouting. In een gezonde competitie "strijden" ze tegen anderen en elkaar. Ze grossieren in prijzen en zowel Rowans als Sherpa"s zijn een keer totaal winnaar van het RSA kamp. Eind tachtiger jaren komt er een verzoek tot oprichting van een speltak voor verstandelijk gehandicapten. "De Zwervers" gaan de uitdaging aan.

                                                                                                                                                             

 Lees verder>>

<<terug